Αντί...λογος
Εφημερίδα Γενικού Λυκείου Αντιμάχειας

Η Greenpeace και τα Μεταλλαγμένα

Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1971 και με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Το 1979 τα γραφεία της Greenpeace στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Μεγάλη Βρετανία και στις Η.Π.Α.


Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Greenpeace είναι οι μεταλλαγμένοι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί. Η μετάλλαξη είναι η αλλαγή στην αλληλουχία του DNA που πραγματοποιείται στο εργαστήριο και όχι στην φύση. Στοχεύει στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών, με σκοπό οι αγρότες να προφυλάσσουν αποτελεσματικά τις καλλιέργειες και να παράγουν προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.


Ωστόσο, επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις με κυριότερη την μη αντιστρεψιμότητα των οποιωνδήποτε περιβαλλοντικών κινδύνων, που ενδέχεται να προκύψουν. Η οργάνωση της Greenpeace, φυσικά, αντιτίθεται, διότι υποστηρίζει τη βιώσιμη γεωργία, ως τη μόνη λύση που διασφαλίζει καθαρή τροφή και καλλιέργειες, προστατεύει το έδαφος, το νερό και το κλίμα, σέβεται τη βιοποικιλότητα και δεν επιμολύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα.


Βέβαια, κρίνεται αναγκαίο να ενισχύσουμε όλοι την προσπάθεια αυτή του οργανισμού σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο!


Παναγιώτα Κώτση
Ραφαέλα Ντινώρη
Ανθούλα Φώτη