Αντί...λογος
Εφημερίδα Γενικού Λυκείου Αντιμάχειας

Υγιεινή Διατροφή

Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα καθημερινής άσκησης και διατροφής για να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε την εξωτερική εμφάνιση και την εσωτερική σύνθεση του σώματός μας και επομένως και την υγεία μας.

Με κατάλληλη άσκηση και διατροφή μπορούμε να ελέγχουμε αργά αλλά αποφασιστικά τη μυϊκή μας μάζα, το λίπος μας, την καρδιαγγειακή μας ικανότητα και τη σωστή λειτουργία πολλών εσωτερικών μας οργάνων.


Είναι γνωστό ότι: η μυϊκή μάζα του σώματός μας μεταβάλλεται ανάλογα με την άσκηση των μυώνων μας με μεταβλητές αντιστάσεις, το λίπος του σώματός μας εξαρτάται από την πρόσληψη θερμίδων δια της διατροφής και την καύση θερμίδων για τις ανάγκες του σώματος, και τέλος η καρδιά μας, σαν μυώνας που αντλεί ασταμάτητα αίμα προς κάθε άκρη του σώματος, ασκείται και ισχυροποιείται με την κατάλληλη αεροβική άσκηση.


Πρώτο βήμα, λοιπόν, για τη βελτίωση του σώματός μας και της υγείας μας είναι η καταγραφή των σημερινών συνηθειών μας και των σημερινών στοιχείων μας. Δηλαδή, η καταγραφή της σημερινής μας διατροφής και άσκησης καθώς και η μέτρηση των σωματομετρικών μας στοιχείων και της σύνθεσης του σώματός μας (λιπομέτρηση).


Είμαστε αυτό που είμαστε σήμερα γιατί εδώ μας έφερε ο «νόμος» των συνηθειών μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε, αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα χάπι, με ένα μήνα δίαιτα, με ένα μήνα γυμναστική ή με … αυτοσυγκέντρωση. Πρέπει να πεισθούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον «νόμο» των συνηθειών μας. Με δυο λόγια, πάρτε το απόφαση:


Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας συνεχώς και να γυμνάζεστε συνεχώς. Κάθε άλλη περίπτωση ισοδυναμεί με αποτυχία.


Πρώτο βήμα, λοιπόν, μετρηθείτε σήμερα σε διαστάσεις και λιπομέτρηση.


Δεύτερο βήμα, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης και διατροφής (ΠΑΔ) με προκαθορισμένους εφικτούς στόχους.

Η πυραμίδα οδηγών τροφίμων, που περιλαμβάνεται ως οδηγός στο πρόγραμμα, δημοσιεύθηκε από το United States Department of Agriculture (USDA) το 1992. Αποτελεί μια νέα προσέγγιση για τη διαχείριση της διατροφής κάποιου, η οποία αντικαθιστά την παλαιότερη βασική προσέγγιση των τεσσάρων (ή πέντε) ομάδων τροφίμων.


Οι νέες ομάδες τροφίμων οργανώνονται στη μορφή μιας πυραμίδας. Οι θεμελιώδεις ιδέες πίσω από την προσέγγιση της διατροφής με οδηγούς πυραμίδες τροφίμων είναι: κάποιος πρέπει να τρώει ποικιλία τροφίμων και περισσότερο από τις χαμηλότερες ομάδες τροφίμων απ' ό, τι από τις ανώτερες, πράγμα που μεταφράζεται "επιλέγει μια διατροφή με αφθονία των λαχανικών, των φρούτων και των προϊόντων σιταριού”, όπως δείχνει και η ισορροπημένη πυραμίδα διατροφής του USDA της εικόνας.



EΥΘΥΜΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΚΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΨΥΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ