Αντί...λογος
Εφημερίδα Γενικού Λυκείου Αντιμάχειας

Ο εθελοντισμός στα σχολεία

Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα με κύριο χαρακτηριστικό του την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών προς το σύνολο μέσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την καλυτέρευση του κόσμου.
Με το κίνημα του εθελοντισμού ενισχύεται η οικολογική συνείδηση των πολιτών, καθώς συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό, την οικολογική ισορροπία. Οι νέοι με αυτό τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το περιβάλλον και να συμβάλλουν στην προστασία του. Ακόμη, στοχεύουν στην επίλυση των έντονων περιβαλλοντικών προβλημάτων που απασχολούν τον πλανήτη μας σήμερα.

Επίσης, υπερβαίνονται οι εγωιστικές τάσεις που έχει o άνθρωπος και καθώς συνεργάζεται, μεταβαίνει από το «εγώ» στο «εμείς». Mέσα από τον εθελοντισμό ο άνθρωπος καταφέρνει να γίνει ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης.

Δε θα μπορούσαμε, φυσικά, να μη θίξουμε την εθελοντική δράση των μαθητών. Μαθητές του σχολείου μας συνέβαλαν με την προσφορά τους στον καθαρισμό του μικρού δάσους που βρίσκεται δίπλα στο σχολικό χώρο. Ακόμη, σε μία περίοδο όπως τα Χριστούγεννα που πολλές οικογένειες έχουν ανάγκη από τρόφιμα, οι μαθητές φροντίζουν φέρνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να ενισχύουν το σκοπό του εθελοντισμού.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη του εθελοντισμού γιατί χάρη σ’ αυτόν αναδεικνύεται η ανθρωπιά και διαμορφώνεται ένας καλύτερος κόσμος βασισμένος στον αλτρουισμό, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην εποχή που βιώνουμε….

Πόπη Πέντσα
Ανθούλα Φώτη